همه ی ما وقت اسم بیماری سرطان را می شنویم فکز های مختلفی در مورد چگونگی پدیدار شدن آن در بدن می کنیم! اما در واقعیت این گونه است: رشد غیر قابل کنترل سلول های غیر طبیعی در هر نقطه از بدن را سرطان می نامیم! بیش از ۲۰۰ نوع سرطان وجود دارد. هر چیزی ممکن است باعث ایجاد یک سول غیر طبیعی شود که سرطان را به وجود بیاورد اما تشخیص به موقع و زود این نوع بیماری میتواند کمک زیادی در درمان آن کمک کند! برای اطلاعات بیشتر در مورداین بیماری و روش های درمان آن با شمیم مهر همراه باشید.
روش های تشخیص به موقع سرطان
- معاینه بالینی بیمار
- تصویربرداری
- سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (CT)
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)
- توموگرافی انتشار پوزیترون (PET)
- بیوپسی یا نمونه برداری
- معاینات آندوسکوپی
- مامو گرافی
معاینه بالینی بیمار
در این نوع معاینه پزشکی که از ابتدا برای آن خانواده است نمودار ها را از رایج ترین عامل های خطر سرطان در نظر می گیرد.
تصویر برداری
اغلب تشخیص دادن بیماری سرطان از طریق تصویر برداری رادیولوژی است! از این نوع معاینه برای پیشرفت درمان و پایش بیماری و برای بررسی شیوع سرطان استفاده می شود.
سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (CT)
رایج ترین روش تصویربرداری که برای تشخیص سرطان و نظارت بر شیوع آن مورد استفاده قرار می گیرد. سی تی اسکن یک روش غیر تهاجمی و بدون درد می باشد. اسکن CT با استفاده از اشعه X انجام می شود.
یکی از روش های تصویر برادری برای تشخیص سرطان و نظارت برای شیوع این بیماری است که رایج ترین روش ها است! یکی از روش های غیر تهاجمی و بدون درد سی تی اسکن می باشد. هنمچنین اسکن CT از طریق اشعه X انجام می گیرد.
تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)
در این روش از میدان های قدرتمند مغناطیسی استفاده می شود! در مورد هایی مانند برسسی سرطان یا سارکوم در سر و گردن از MRI استفاده میشود.
توموگرافی انتشار پوزیترون (PET)
با در نظر گرفتن سرعت متابولیک سریع سلول های سرطانی در مقایسه با سلول های طبیعی می توان با تصویربرداری PET اطلاعات مفیدی را در رابطه با سرعت فعالیت های متابولیکی سلول ها کسب کرد.
بیوپسی یا نمونه برداری
برای این که آخرین تشخیص سرطان را انجام دهیم این تشخیص را بر پایه و اساس سلول های سرطانی زیر میکرو سکوپ توسط یک آسیب شناس انجام میگیرد. این نوع نمونه برداری را میتوان از طریق فورسیس بیوپسی (سوزن ریز) انجام داد. اما مواقعی وجود دارد که این نمونه برداری با عمل جراحی صورت میگیرد.
معاینات آندوسکوپی
از این نوع نمونه برادری اغلب برای معاینه کردن پروستات، مثانه، گردن رحم، لولههای برونشیت استفاده می شود.
ماموگرافی
در این نوع روش از تصاویر اشعه ایکس برای بررسی کردن تومور های پستان استفاده می شود! از ماموگرافی در غربالگری سرطان پستان استفاده می شود.
آشنایی با انواع سرطان
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان روده بزرگ
- سرطان کبد
- سرطان پانکراس
- سرطان تخمدان
- سرطان ریه
- سرطان کلیه
- سرطان خون
- سرطان استخوان
- سرطان چشم
- سرطان مغز
- سرطان دهان
سرطان مری
در ابتدا باید بدانیم که مری کدام قسمت از بدن است؟ مری یک لوله ای است که غذا و مواد غذایی را از دهان به دستگاه گوارشی انتقال می دهد. از آن جایی که یک علت مشخصی ندارد اما مواردی وجود دارد موجب آسیب رسیدن به سلول های مری می شود. مواردی همچون: چای داغ، استعمال دخانیات، مصرف مشروبات الکلی.
سرطان معده
معده عضوی از بدن است که حالت کیسهای مرتجع دارد و غذا بعد از بلعیده شدن و عبور از مری وارد آن میشود. هضم غذا در معده ایجاد میشود. در شرایطی که قسمتی از معده دچار رشد بیرویهی سلولی شود فرایند هضم و جذب غذا با مشکل مواجه میشود.
نشانههای درگیر شدن معده با تودههای سرطانی با اختلال در فرایند هضم و جذب غذا بروز میکند. افرادی که مبتلا به سرطان معده میشوند با علائم زیر به پزشک متخصص معده و گوارش مراجعه میکنند.
علائم:
- حالت تهوع و استفراغ
- سوءهاضمه
- درد معده
سرطان روده بزرگ
این نوع بیماری شامل ده سرطان شایع در کشور ما است. همچنین این نوع سرطان با رژیم غدایی ارتباط مستقیم دارد! بدین معنی است که افراد مبتلا به این نوع سرطان رژیم غذایی دارند که پر از چربی های اشباع دارند. به مقدار زیادی الکل و دخانیات زیادی مصرف میکنند و فیبر کمی مصرف می کنند. از انواع سوسیس کالباس و غذا های فراوری شده و کنسرو شده استفاده میکنند.
اما فقط این نوع سرطان به تغذیه مربوط نمیباشد باید تاثیر ژنتیک را در بروز آن در نظر گرفت. کسانی که در خویشاوندان درجه یک مبتلا به سرطان باشد احتمال زیادی دارد که مبتلا به این بیماری شوند.
علائم:
- تغییر در عادت اجابت مزاج و بروز اسهال یا یبوست
- وجود خون در مدفوع
- یرقان
- و زردی
- ضعف و خستگی دائمی
سرطان کبد
این نوع سرطان یک بیماری مزمن است! که وقتی فرد به آن مبتلا می شود خون از مواد زائد تمیز نمی شود. در این مواقع دارو های شیمایی و مواد مغذی قابل استفاده نمیشود. از نشانه ها و علائم این بیماری سفیدی چشم ها و زردی چهره می باشد! چون که سموم بدن دفع نشده و این نوع سرطان در آقایان بیشتر خانم ها شایع است. از مصرف زیاد الکل ایجاد می شود.
علائم:
- درد در قسمت بالا و راست بدن
- تغییر رنگ مدفوع به سفید
- تهوع و استفراغ
سرطان پانکراس
این عضو از بدن یکی از اعضای دستگاه گوارش است! همچنین در جذب و هضم غذا به همراه کمیسه صفرا تاثیر و نقش بسزایی دارد.شیوع این بیماری در آقایان بیشتر خانم ها است و در اثر افزایش سن احتمالا ابتلا به این بیماری بیشتر می شود. اما عواملی که احتمال ابتلا به سرطان پانکراس را بیشتر می کند شامل استفاده از سیگار و تنباکو، مواجهه با مواد شیمیایی و اضافه وزن می باشد.
نشانه های شروع این سرطان با بی اشتهایی، کاهش وزن می باشد. اما نشانه های ادامه دار شدن این بیماری می توان به مدفوع چرب کمرنگ، افزایش قند خون بخاطر کم شدن انسولین و اسپاسم عظلانی اشاره کرد.
سرطان تخمدان
این نوع سرطان بیشتر در خانم هایی که بالای ۶۰ سال هستند بروز می کند. البته خانم هایی که در زیر ۲۶ سال دو بار باردار شده اند احتمال کمتری در ابتلا به این بیماری را دارند. با بروز در در شکم و کمر پایین بدن نشانه این است که توده سرطانی در تخمدان ها رشد کرده است! و باید به متخصص مراجعه فرمائید.
سرطان ریه
اندام اصلی تنفسی ریه یا شش است! چیزی که باعث می شود در نفس کشیدن اختلال ایجاد شود. علائم این نوع سرطان تقریبا شبیه عفونت های تنفسی می باشد. اگر بیماری پیشرفت داشته باشد شانس در مان شدن آن نیز کم است! همچنین تشخیص این بیماری در مرحله های اول بسیار سخت است.
علائم:
- خلط خونی
- تنگی نفس
- خسخس سینه
- درد قفسه سینه
سرطان کلیه
کلیه نیز یکی از اعضای مهم بدن است که در دو طرف ستون مهره ها قرار دارد. وظیفه این عضو پالایش خون و تصفیه آن از مواد زائد است. همچنین مواد زائد با نمک و آب با ادرار دفع می شود. افرادی که پر فشاری خون دارند دخانیات مصرف می کنند و سابقه خانوادگی در ابتلا به این نوع سرطان را دارند بیشتر از بقیه افراد مبتلا می شوند.
علائم:
- کم خونی
- وجود خون در ادرار
- کاهش وزن بیدلیل
سرطان خون
این نوع سرطان یکی از کشنده ترین نوع سرطان ها می باشد! این نوع سرطان در گلبول های سفید، پلاکت ها گلبول های قرمز ایجاد می شود. از علت های ابتلا به سرطان خون می توان به ژنتیک و اختلالات خونی، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و یا پرتو ها اشاره کرد.
سرطان استخوان
این نوع سرطان از سرطان هایی است کم پیدا میشود و بسیاد نادر است. این نوع سرطان در استخوان بازو که استخوان دراز است و استخوان لگن که استخوان پهن است ایجاد میشود. از علت های این نوع سرطان میتوان به سندرم های ژنیتیکی، بیماری پاژه استخوان و در معرض پرتو های مضر قرار گرفتن اشاره کرد.
سرطان چشم
این نوع سرطان باعث تخریب بافت میشود همچنین بر روی بافت اطراف چشم و چشم اثر زیادی دارد. این افراد در مرحله های اولیه بیماری دچار تاری دید و چشم درد میشود. با پیشرفت این بیماری بینایی کم میشود، با ایجاد شدن یک توده رو پلک خود را نشان می دهد.
سرطان مغز
این نوع سرطان با سردرد ظاهر می شود و خود را نشان می دهد. بارشد تومور در مغز شروع میشود اما در در تومور های بدخیم این بیماری به سرعت در بافت مغز رشد می کند. علامت های بروز این بیماری میتوان به اختلال در حافظه فلج شدن یک سمن بدن ختل شدن حس های چشایی شنوایی بینایی و دشوری در تکلم اشاره کرد.
بهترین کشور برای درمان سرطان
- بیمارستان آنادولو ترکیه
- بیمارستان سنت زدیسلاوا در ولکه مزیریتشی جمهوری چک
- مرکز درمانی تکنون در بارسلون اسپانیا
- بیمارستان هلیوس برلین آلمان
- بیمارستان برمن میته در برمن آلمان
- بیمارستان سن رافائل اوسپدال در میلان ایتالیا
- مرکز درمان پزشکی سوراسکی در تل آویو اسرائیل
- بیمارستان بین المللی بومرنگراد در بانکوک تایلند
- مرکز درمانی سامسونگ در سئول کره جنوبی
- بیمارستان تخصصی سرطان فودا در گوانگژو چین
درمان قطعی سرطان
IMPT یکی از تکنیک های مهم رادیو تراپی می باشد. در این نوع تکنیک اشعه به توده می رسد. همچنین آسیب کمتری به بافت اطراف که طبیعی و سالم است میرسد. اشعه های مختلفی به سلول های سرطانی تابیده میشود، در مراکز درمانی سرطان درارای دستگاه ورین آمریکایی و دوزو متریال است و در ایران می تواند این تکنیک را انجام دهد. اما درمان با این تکنیک بالای ۲۰۰ میلیون است.
روش های درمان سرطان
درمان های سرطان به دو دسته کلی تقسیم می شود:
درمان های موضعی
این درمان شامل روش های موضعی از جمله جراحی، رادیوتراپی می باشد.
درمان های سیستمیک
این درمان شامل روش های نوین درمان و درمان دارویی می باشد که به نام های ایمنو تراپی و واکسن ها هستند. نقش روش های درمان به ویژه شیمی درمانی در درمان این بیماری می باشد. چون در از بین بردن تومور نقش بسزایی دارد. این روش ها ممکن است قبل از درمان های موضعی مانند جراحی استفاده شوند یا بعد از آن . حتی ممکن است نیاز به جراحی وجود نداشته باشد. مثلا در مورد درمان تومور مثانه، سرطان مری و حنجره معمولا از روش سیتمیک استفاده می شود و نیاز به جراحی نیست.
روش های نوین درمان سرطان
سیستم بدن از ارگانهایی تشکیل شده است که هر کدام از پروتئین ها و سلول ها تشکیل شده اند که هر کدام نقش آنها شناسایی اجرام بیگانه از جمله آنتی ژن های بیگانه می باشد که با میکروب ها و سلول های سرطانی وارد بدن می شوند. سلول های سرطانی از لحاظ ساختاری با سلول های طبیعی متفاوت می باشند. زمان که اجرام بیگانه .وارد بدن می شوند، سیستم ایمنی آنها را شناسایی کرده و آنها را از بین می برد. در برخی مواقع سیستم ایمنی بدن نمی تواند آنها را شناسایی کرده در نتیجه آنها شروع به رشد می کنند. ایمونوتراپی یکی از روش های جدید درمان سرطان است که توانایی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. همچنین این روش کمک به تشخیص سلول های سرطانی می کند. ایمونوتراپی از روش های مختلفی استفاده می شود:
یکی از آنها مونوکوتراپی آنتی بادی است که از آنتی بادی استفاده می شود. در این روش آنتی بادی با آنتی ژن باند می شوند . در نتیجه باعث تخریب آنها می شوند. این روش برای خانم هایی که سرطان سینه دارند استفاده می شود.
در برخی موراد سیستم ایمنی بدن قادر به شناسایی سلول های سرطانی نیستند علت این امر آنست که پروتئینی به نام چک پوینت روی سلول های بدن وجود دارد که با سلولی که به صورت طبیعی است ترکیب می شود. در برخی موارد مقادیر زیادی از پروتئین تشکیل می شود و با سلول های طبیعی ترکیب می شود در نتیجه قابل شناسایی نمی باشند . دارویی برای مهار کردن این پروتئین ها وجود دارد.
آنچه باید در مورد عوارض جانبی شیمی درمانی بدانیم؟
همه افراد دچار عوارض جانبی شیمی درمانی نمی شوند و ممکن است تنها تعدادی افراد با این مشکلات روبه رو شوند. شدت عوارض جانبی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با تیم پزشکی خود در مورد عوارض جانبی شیمی درمانی، مدت دوام آنها، شدت آنها صحبت کنید. پزشکتان ممکن است برای جلوگیری از عوارض جانبی قبل از اینکه اتفاق بیفتد، داروهایی را تجویز نماید. برخی داروهای شیمی درمانی عوارض جانبی طولانی مدت دارند، مانند آسیب رساندن به قلب یا اعصاب یا مشکلات باروری.
عوارض جانبی متداول شیمی درمانی
دارو های متفاوت و مختلفی عوارض جانبی متفاوتی را به دنبال دارد! اما برای هر فرد میتواند متفاوت باشد. اگر با هر کدام از عوارض روبه رو شدید به پزشک متخصص مر اجعه کنید. اما عوارض جانبی شیمی در مانی شامل موارد زیر می باشد:
- خستگی
- درد
- سردرد
- درد عضلانی
- دل درد
بیشتر انواع دردهای مربوط به شیمی درمانی بهبود می یابند یا بین درمان ها از بین می روند. با این حال، آسیب عصبی اغلب با هر دوز بدتر می شود. برخی اوقات دارویی که باعث آسیب عصبی می شود، باید متوقف شود. آسیب های عصبی ناشی از شیمی درمانی ممکن است ماهها یا سال ها طول بکشد. در برخی افراد، هرگز به طور کامل از بین نمی رود.
حرف آخر:
همه ی ما می دانیم که سرطان بیماری خطرناکی است! و اگر از وجود آن زود تر با خبر نشویم ممکن است عواقب بدی را داشته باشد. پس همیشه ما باید به سلامتی خودمان ارزش قائل باشبم و سعی کنیم هر ماه چکاب کامل را داشته باشیم. اما بنیاد حمایت از کودکان سرطانی و بی سرپرست شمیم مهر همیشه سعی داشته شما را با راهنمایی درست و اطلاعات مفید شما را آگاه کند.